Het karakter van de Shiba

Het ABC van de baas

 

Karakter: 

 

 

Het ABC van de baas.

 

Hij heeft op zijn zachts gezegd een origineel karakter, een complexe zeer verfijnde persoonlijkheid, maar al met al past hij bij ieder zichzelf respecterend baasje. De Shiba past zich aan iedere levensstijl aan. Als hij maar met respect en liefdevol behandeld wordt.

 

Het is niet zo dat hij alleen maar overweg kan met gelijkgestemden.

Als u een extravert type bent, uitbundig, spraakzaam en dynamisch zal hij u geamuseerd aankijken en iets denken als: “kijk mijn baasje zich eens vreemd gedragen maar ik mag hem toch wel.” En hij zal zich laten overhalen om te spelen en aangehaald te worden. En als u afstandelijker bent, meer in uzelf gekeerd, heeft hij het gevoel dat hij met u op dezelfde golflengte zit. En zal hij lange dialogen met u voeren, hij praat wel niet maar zij ogen kunnen spreken.

 

Het moeilijkste is het vertrouwen van een Shiba te winnen. Zelfs als pup wantrouwt hij zijn baas een beetje. Hij vraagt zich af met wie hij van doen heeft. Een goede raad: zodra hij bij u in huis komt hoe jong ook, laat hem merken dat u zijn vertrouwen waard bent.

 

  Jachtinstinct

 

Achter in onze tuin zweefde eens een vlinder in de warme zomer lucht. Zo snel als de bliksem schoot een van onze honden op zijn katachtige voeten vooruit, sprong bijna 2 meter in de lucht en had de vlinder te pakken. Zijn gezichtsveld en zijn reflexen zijn zeer opmerkelijk. Ze zijn erg alert in hun omgeving en op de hoogte met alles wat er om hen heen gebeurt. Hetgeen wat ons soms versteld doet staan. Ook kwamen we erachter dat hun gezichtsveld in het duister niet afneemt. Het is moeilijk om in het midden van de nacht, zonder sterretjes aan de hemel een bal te gooien welke hij zonder moeite terugbrengt. Hun Zintuigen zijn zo scherp dat wij er nog niet uit zijn of het zijn reukorgaan zijn gehoor of in het geheim geïmplanteerde Japanse honden radar is die hem helpt bij het terug vinden. Ook de beweeglijkheid en spring vaardigheid. De lengte van de snuit bevordert het vermogen van de Shiba om een spoor te volgen, te jagen, onder de grond te gaan en het wild terug te brengen. De fokkers die streven naar een hond met zeer veel "bone", een erg brede schedel en een korte snuit zouden beter Staffordshire Bull Terriërs kunnen fokken, want dit is niet de goede Shiba structuur. Europese keurmeesters die bevoegd zijn de Shiba in de ring te beoordelen, dragen een grote verantwoordelijkheid voor het ras . Het is van het allergrootste belang dat zij zich bewustzijn van de werkcapaciteiten en de originele functie van deze hond en zijn ware essentie herkennen.

 

Zijn jachtinstinct is voor sommige eigenaren niet altijd even leuk. De Shiba Inu heeft het karakter van een leider, de eigenaar moet hem de baas kunnen zijn en vooral blijven. Als je hem ziet zou je dat niet van hem denken, want hij is klein en lijkt op een vosje. Maar daar verkijk je je op! Iemand die niet consequent kan opvoeden is zeker niet geschikt voor een Shiba Inu. 'NEE' moet wel 'NEE' blijven en niet één keer 'JA' want dan heeft hij gewonnen. De Shiba Inu heeft veel mogelijkheden; niet alleen jagen maar ook waken, apporteren en behendigheid vindt hij leuk. Ook is hij dol op springen, lopen rennen en andere actieve bezigheden. In huis is de Shiba Inu meestal heel rustig, alleen, na even weggeweest te zijn, is hij even een paar minuten dolenthousiast bij thuiskomst. Hij is geen echte kapotmaker in huis, toch kan het wel eens voorkomen dat er een stekker van het snoertje af is gekluifd. Over het algemeen kan een Shiba Inu goed alleen zijn, zeker als hij voldoende beweging en aandacht krijgt en het hem van pup af aan aangeleerd wordt.

 

Zijn goede eigenschappen.

 

Onopvallend – Afstandelijk - Op zichzelf – Intuïtief - Veel Japanse charme.

Dapper als het moet - Fijnzinnig Intelligent - Levendig, kien.

 

Zijn slechte eigenschappen.

 

Soms humeurig - Teruggetrokken - Kan niet altijd worden losgelaten - Koppig. 

 

Doen:

 

U zelf zijn. 

Goede basis voor de toekomst leggen.

Goed opvoeden.

Enigszins autoritair optreden, voor al in het begin.

Respecteer zijn onafhankelijke aard.

Probeer hem te begrijpen.

Neem hem zoals hij is, met zijn goede en slechte kanten.

 

Niet doen:

 

Hem proberen ‘af te richten’: een Shiba richt je niet af, die voed je op.

Gebiedend zijn.

Hem ruw behandelen.

Denken dat hij, om dat hij zo gesloten is, onverschillig is.

U opwinden.

Hem in de vakantie zo maar aan iemand toe vertrouwen.

 

De Shiba Inu brengt rust in je leven.

De Shiba Inu brengt rust in je leven.

 

Als de sfeer in huis goed is en de Shiba voelt zich op zijn gemak, dan ziet u zijn ”gezicht”  ineens opklaren… Zijn bek gaat open en er verschijnt een spottende blik in zijn oogjes, het lijkt wel of hij lacht! Maar pas op! Hij gaat een grapje met u uithalen, want er schuilt een hoop ondeugd in hem. Hij kan echt heel amusant zijn. Als u gehaast bent en onder druk leeft, zou hij juist heel veel rust en bezinning kunnen inbrengen.


Hij is onverstoorbaar kalm, het tegendeel van een nerveuze hond die om bij minste of geringste aanslaat of gromt. Een hond als hij brengt rust in huis en dwingt omstanders zelfs minder hard te praten. Op lawaaierige kinderen gaat een positieve invloed van hem uit. Daarnaast heeft de Shiba Inu filosofische trekjes waar door hij kalmte uitstraalt. Zijn mooie intelligente kop die hij bij het nadenken scheef houdt, de ondoorgrondelijke blik in zijn amandel wormige donkere ogen…  Hij betoverd u, en neemt u mee zijn wereld binnen… Een wereld vol geheimen, van ingetogenheid…. Met hem laat je, je minder snel gaan, geef je minder snel toe aan je driften, ben je minder opvliegerig. Hij lijkt een mystiek, intrigerend wezen, en toch… is en blijft het een hond.


Eerste klas waakhond.


Hoe wel hij trots en ongebonden is, is een Shiba goed op te voeden. Hij reageert namelijk goed op bevelen, als die maar vriendelijk gegeven worden. Hij is niet dwars, mits zijn opvoeding goed gestuurd wordt. Hij weet dat hij in dienst van de mens staat en wil zich naar beste kunnen van zijn taak kwijten. Als hij niet jaagt, probeert hij zich thuis nuttig te maken. Geef hem de opdracht het huis te bewaken. Je hoeft niet voortdurend te blaffen om een goede waakhond te zijn…Een wakend oog is meer dan voldoende. Het werkt perfect een Shiba achter de voordeur. Hij is altijd alert, en zeker van zich zelf, en laat niemand binnen. Hij is niet het type hond dat zich tussen de benen van zijn baasje verschuilt als er een onbekende aan de deur is. Hij maakt een front, kan zelfs heel dapper uit de hoek komen en valt zo nodig honden aan die groter zijn dan hij.


Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Accepteren