Honden en kinderen


Hij is een fantastische kindervriend. Kinderen zijn dol op zijn vossenkop, zijn dikke vacht en zijn grappig gekrulde staart. Hij heeft iets van een vos, maar ook van een teddybeer of een vriendelijke wolf. Hij is totaal niet agressief en altijd in voor een spelletje.

Met de hond als pup in huis, moeten we er rekening mee houden dat deze hond in verhouding

Veel sneller gaat in leeftijd als onze kinderen.

 

We kunnen ervan uitgaan dat een hond bij een leeftijd van acht maanden al in honden jaren een flinke puber is en het kind nog steeds acht maanden.

Daarom is het dat een hond op deze leeftijd de roedel uit gaat proberen, op alles wat wel of niet mag. Dit heeft deels ook te maken met het geslachtsrijp worden van de hond.

 

De hond volgt het aangegeven patroon vanuit zijn natuur, men begint onderaan de ladder en kruipt omhoog, dus onze jongeling. De zoon of dochter is het eerst aan de beurt. Deze zal het eerst belaagd worden door onze hond door middel van bijten en machtspelletjes om te kunnen bepalen of het kind in staat is de hond te domineren of niet. Is dat niet het geval dan gaat de hond naar de eerstvolgende op de rangorde ladder. Dat kan een ouder kind zijn of zelfs moeder de vrouw of pa zelf, deze eenmaal getest, dan gaat de hond zijn verworven status uitbuiten.

 

Wij dienen er dan ook zorg voor te dragen.

 

(Als we een goede en sociale huishond willen hebben) Dat het zover niet kan komen door de hond een slag voor te zijn en de kinderen te beschermen voor een dergelijke escalatie. Makkelijk is dat niet maar dat wisten we natuurlijk

Al toen we besloten een hond te nemen! De roedel leider (pa of ma) zal zijn rol zeer goed en doordacht moeten uitvoeren en het kind moeten beschermen voor dergelijke machtsspelletjes dus nooit het kind met de hond laten spelen zonder dat u erbij bent, om er eventueel tussen te komen. Het kind vertellen dat hij het spelletje ALTIJD moet winnen van de hond . Zodat er al gelijk in het spel een rangorde verschil ontstaat tussen het kind en de hond. Wie het spel wint is dus letterlijk de baas. Dan dienen we te denken aan het feit dat de hond in weken leeftijd gelijk opgaat met het kind in maanden en dat de hond alsmaar sterker en sterker wordt dus het spel mag nooit te lang duren omdat het kind het dan op kracht zou kunnen verliezen. 

 

Het kind heeft altijd gelijk en de hond NOOIT! Mocht het voorkomen dat het kind de hond gaat pesten door met een potlood in het oor te steken en de hond zijn ongenoegen uit door middel van bijten naar het kind, dan zet u het kind even apart (uit het zicht van de hond) en geeft u de hond een standje door hem in zijn nekvel te pakken en hem

Door elkaar te schudden zoals een goede roedelleider betaamt. Daarna vertelt u het kind dat deze fout geweest is en geeft hem al dan niet straf hiervoor maar NOOIT in het bijzijn van de hond deze zou het op kunnen vatten als of hij in het gelijk gesteld wordt door de roedellei-der en het in het vervolg zelf gaat doen wat natuurlijk nooit de bedoeling kan zijn.

 

Wat u in principe doet is de rang bevestigen van allebei in de ogen van de hond door de hond erop te wijzen dat deze niets maar dan ook niets heeft in te brengen in de roedel en dat u daar als roedelleider op toeziet. Wat u gelijker tijd doet is de rang bevestigen van uw kind deze zet u meteen een paar treden hoger op de rangordeladder als de hond, de

Hond heeft dan niet snel de moed om een rangordestrijd aan te gaan met u of met het kind. Problemen zal het altijd wel geven, maar met deze informatie komt u al een heel eind in de goede richting van het honden- opvoed-spel.