Karakter: 

 

 

Het ABC van de baas.

 

Hij heeft op zijn zachts gezegd een origineel karakter, een complexe zeer verfijnde persoonlijkheid, maar al met al past hij bij ieder zichzelf respecterend baasje. De Shiba past zich aan iedere levensstijl aan. Als hij maar met respect en liefdevol behandeld wordt.

 

Het is niet zo dat hij alleen maar overweg kan met gelijkgestemden.

Als u een extravert type bent, uitbundig, spraakzaam en dynamisch zal hij u geamuseerd aankijken en iets denken als: “kijk mijn baasje zich eens vreemd gedragen maar ik mag hem toch wel.” En hij zal zich laten overhalen om te spelen en aangehaald te worden. En als u afstandelijker bent, meer in uzelf gekeerd, heeft hij het gevoel dat hij met u op dezelfde golflengte zit. En zal hij lange dialogen met u voeren, hij praat wel niet maar zij ogen kunnen spreken.

 

Het moeilijkste is het vertrouwen van een Shiba te winnen. Zelfs als pup wantrouwt hij zijn baas een beetje. Hij vraagt zich af met wie hij van doen heeft. Een goede raad: zodra hij bij u in huis komt hoe jong ook, laat hem merken dat u zijn vertrouwen waard bent.


 

 

Jachtinstinct


Achter in onze tuin zweefde eens een vlinder in de warme zomer lucht. Zo snel als de bliksem schoot een van onze honden op zijn katachtige voeten vooruit, sprong bijna 2 meter in de lucht en had de vlinder te pakken. Zijn gezichtsveld en zijn reflexen zijn zeer opmerkelijk. Ze zijn erg alert in hun omgeving en op de hoogte met alles wat er om hen heen gebeurt. Hetgeen wat ons soms versteld doet staan. Ook kwamen we erachter dat hun gezichtsveld in het duister niet afneemt. Het is moeilijk om in het midden van de nacht, zonder sterretjes aan de hemel een bal te gooien welke hij zonder moeite terugbrengt. Hun Zintuigen zijn zo scherp dat wij er nog niet uit zijn of het zijn reukorgaan zijn gehoor of in het geheim geïmplanteerde Japanse honden radar is die hem helpt bij het terug vinden. Ook de beweeglijkheid en spring vaardigheid. De lengte van de snuit bevordert het vermogen van de Shiba om een spoor te volgen, te jagen, onder de grond te gaan en het wild terug te brengen. De fokkers die streven naar een hond met zeer veel "bone", een erg brede schedel en een korte snuit zouden beter Staffordshire Bull Terriërs kunnen fokken, want dit is niet de goede Shiba structuur. Europese keurmeesters die bevoegd zijn de Shiba in de ring te beoordelen, dragen een grote verantwoordelijkheid voor het ras . Het is van het allergrootste belang dat zij zich bewustzijn van de werkcapaciteiten en de originele functie van deze hond en zijn ware essentie herkennen.

 

Zijn jachtinstinct is voor sommige eigenaren niet altijd even leuk. De Shiba heeft het karakter van een leider, de eigenaar moet hem de baas kunnen zijn en vooral blijven. Als je hem ziet zou je dat niet van hem denken, want hij is klein en lijkt op een vosje. Maar daar verkijk je je op! Iemand die niet consequent kan opvoeden is zeker niet geschikt voor een Shiba Inu. 'NEE' moet wel 'NEE' blijven en niet één keer 'JA' want dan heeft hij gewonnen. De Shiba Inu heeft veel mogelijkheden; niet alleen jagen maar ook waken, apporteren en behendigheid vindt hij leuk. Ook is hij dol op springen, lopen rennen en andere actieve bezigheden. In huis is de Shiba Inu meestal heel rustig, alleen, na even weggeweest te zijn, is hij even een paar minuten dolenthousiast bij thuiskomst. Hij is geen echte kapotmaker in huis, toch kan het wel eens voorkomen dat er een stekker van het snoertje af is gekluifd. Over het algemeen kan een Shiba Inu goed alleen zijn, zeker als hij voldoende beweging en aandacht krijgt en het hem van pup af aan aangeleerd wordt.

 

Zijn goede eigenschappen.

 

Onopvallend – Afstandelijk - Op zichzelf – Intuïtief - Veel Japanse charme.

Dapper als het moet - Fijnzinnig Intelligent - Levendig, kien.

 

Zijn slechte eigenschappen.

 

Soms humeurig - Teruggetrokken - Kan niet altijd worden losgelaten - Koppig. 

 

Doen:

 

U zelf zijn. 

Goede basis voor de toekomst leggen.