De Shiba:

 


Deze trouwe dappere hond met zijn toegeknepen ogen bestaat al meer dan 3000 jaar.

 

Hij is stevig gebouwd.

Brede kop.

Spitse snuit.

Donkere levendige ogen.

Overvloedige behaarde staart.

Stugge dichte vacht.

Schofthoogte reuen 39,5 cm  teven 36.5 met een tolerantie van 1.5 cm

Afwijking van 1.5 meer of minder toegestaan.

Gewicht ongeveer 12 kg.

Gemiddelde leeftijd 12 tot 14 jaar.

 

Hij is altijd een trouwe metgezel van de japanner geweest.

Hij jaagde op klein wild maar ook op beren hoog in de bergen.

 

Hij bestaat nog steeds maar speelt een andere rol in ons dagelijks leven.

 

Hij is intelligent, behendig en altijd actief.

 

Hij is schoon op zichzelf en onderhoud zijn vacht als een kat.

 

Hij is eigenwijs en koppig en soms heel duidelijk aanwezig of stil in zijn eigen wereldje teruggetrokken.

                             

Hij past zich als gezelschapshond aan de omstandigheden aan, als hij maar voldoende vrijheid krijgt. Inderdaad lijkt een Shiba niet op onze westerse rassen. Hij is stil, ondoorgrondelijk.

 

Hij toont zijn gevoelens niet. Maar denk maar niet dat hij nietszeggend is, of mat. Hij is juist heel levendig en klein. Een liefdesrelatie met hem is absoluut de moeite waard.

 

In Japan is de Shiba erg populair. Je ziet hem zowel in de stad als op het platteland, braaf trippelend aan zijn lijn of vrij aan het rond neuzen in de natuur, maar ook dan blijft hij bij zijn baasje. Flexibel als hij is, neemt hij de levensstijl van zijn baasje over. Willen ze een jachthond? Daar is hij meteen voor te vinden! Of liever een gezelschap hond? Geen probleem. Hij vindt alles goed, als hij maar genoeg aandacht krijgt. 

 

De Shiba behoort tot de vijfde groep volgens de rassen indeling van de FCI, honden van het keeshondtype . De andere Japanse keeshonden heten Akita Inu, Hokkaido, Kai, Kishu, Nihon. Supittsu en Shiko

 

Hij is duur in aanschaf .

 

Niet waar.  

Al is hij in het westen nog niet erg bekend hij blijft betaalbaar.

 

Hij past niet bij een ouder iemand.

 

Niet waar.

Integendeel, een ouder echtpaar zou zijn gedrag erg op prijs stellen. Bovendien is het een tamelijk klein hondje. Jammer dat hij zijn plaats tussen de populairste makkertjes van oudere dames nog niet gevonden heeft.   

Hij is vertederen in elke fase van zijn leven en blijft in vorm door de afwisseling van fysieke activiteiten en een knus gezinsleven.

 

De Shiba is heel inschikkelijk.

 

Voor deze introverte hond met een rijk innerlijk leven is een grote tuin om te spelen niet strikt noodzakelijk. Hij schikt zich in beperkingen van een flat en van de stad. Als hij door de straten van de stad wandelt, gedraagt hij zich uitzonderlijk braaf. Trekt niet doet zijn behoeftes in de goot (tenzij aangeleerd) wacht geduldig bij het oversteken... Hij maakt niet de indruk dat hij zich tekortgedaan voelt, zoals vele anderen.