De Shiba Inu is een keizer in zijn eigen rijkEr zijn veel mensen die een kleine hond met een gemakkelijk te verzorgen vacht zoeken en die de Shiba als de perfecte oplossing zien.

 

Ik vind dit een op zichzelf staand probleem ... Verkoop nooit een hond, vooral geen Shiba aan mensen die de hele dag van huis zijn. Het is een ondeugende hond met een aangeboren nieuwsgierigheid. 

 

De hond kan niet alleen in huis achterblijven zonder de inboedel te onderzoeken. Onze Shiba's wilden weten hoe het water uit de kraan kwam; waarom eieren werden gebruikt in de cake en hoe de te televisie werkt. 

 

Alle elektriciteitsdraden en stopcontacten waren voor hen een mysterie en het stuur van de auto was een bijtring voor hun eigen gebruik. Evenzo zou het erg wreed zijn om de Shiba een hele dag in een kooi op te sluiten. Dit zou gelijkstaan met het in gijzeling houden van de hond, waarbij deze wordt blootgesteld aan dezelfde mentale wreedheden en claustrofobische Fysische condities welke de westerse gijzelaars. Onlangs vrijgelaten uit het Midden-Oosten. Hebben meegemaakt. 

 

Een Shiba wil graag bij de huishoudelijke activiteiten betrokken worden en geniet tot het uiterste van de kameraadschap met zijn baas. Ontneem je hem zijn ruimte en zijn contact met de mensen, dan gaat zijn lichamelijke en geestelijke conditie achteruit. Zowel een appartement als een flat zijn niet geschikt om een Shiba te houden, tenzij de eigenaar gewend is uitzonderlijk vroeg op te staan en bereid ten alle tijden het slechtste weer te trotseren om' de hond regelmatig uit te laten.

 

De trotse huiseigenaar moet ook op het feit voorbereid zijn dat de Shiba tenminste eenmaal per jaar zijn dikke wollen vacht verliest. Hij moet regelmatig geborsteld en verzorgd worden en men moet er rekening mee houden dat er op de gekste plaatsen haren te vinden zullen zijn. 

 

De Shiba heeft ruimte, ruimte en nog eens ruimte nodig. Hij heeft behoefte aan een beschermd gebied, waar hij kan rennen en spelen zonder dat hij last heeft van de verkeersdrukte. Zijn impulsief instinct om op onderzoek uit te gaan, gaat niet gepaard met een ingebouwde set verkeersregels. Hij is zo impulsief en vol beweging dat hij niet overweg kan met het snelverkeer.